Podvody s DPH

Podvody s DPH při dovozu ojetiny

V České republice i na Slovensku se začaly objevovat případy nového typu podvodu při dovozech ojetých vozů bez DPH ze zemí EU. Někteří dovozci se specializují na nákup vozů bez DPH od velkých německých či rakouských aukčních domů. Tuto DPH by následně měli zaplatit po dovozu do České republiky. Mnoho z nich to však nedělá a vůz prodají do spřízněného autobazaru. Jedná se o takzvané "účelově založené firmy", které jsou po pár měsících zrušeny, takže je kontrola finančního úřadu nikdy neodhalí. Státu tak vznikají ročně stamilionové škody. Novým majitelům vozů pak hrozí problémy s finančním úřadem.

„Řada dovozců pro účely tohoto podvodu zakládá nové firmy, vlastněné tzv. bílými koňmi. Po několika týdnech nebo měsících firmu, která dluží státu milióny korun, na nezaplaceném DPH zlikvidují. Dluh tak vlastně zůstává na prodaných autech,“ uvedl předseda SOVA Ing. Zbyněk Veselý.

A právě zde může být začátek problému pro důvěřivého zákazníka. „Pokud koupíte vůz od takovéhoto podvodného dovozce, může se vám stát, že v případě vyšetřování daňového úniku finanční úřad automobil zabaví jako důkaz trestné činnosti. Může pak být zabaveno i několik let. Můžete se sice soudit s dovozcem, ale pokud se bude jednat o onoho bílého koně, zbudou Vám pouze oči pro pláč,“ dodává Veselý.

Doporučujeme, pokud budete kupovat vůz s možností odpočtu DPH, aby Vám prodejce vydal potvrzení o jeho zaplacení na daný kupovaný automobil. Případně si ověřte, že Vám vůz prodává opravdu společnost (dovozce), který vůz v zahraničí zakoupil, a nekupujete vůz, který byl již několikrát v ČR předprodán.

Dalším indikátorem vozu s nezaplaceným DPH je jeho velmi výhodná cena, což je velmi jednoduché vysvětlit prodávající jeho nákupem ušetřil 20% z ceny, kterou musí poctivý prodejce zaplatit, z toho vyplývá, že se nemůže nikdy dostat na takto výhodnou cenovou hladinu, která je mnohdy nižší než ceny, za které se vozy prodávají v zahraničí odkud jsou k nám dováženy.

U námi nabízených vozů garantujeme 100% právní čistotu a u vozů s možností odpočtu DPH jeho řádné zaplacení příslušnému finančnímu úřadu.

Aktualizováno (Středa, 22 Květen 2013 14:54)